Logo_radioactief

In het Medisch Centrum Alkmaar (MCA) is woensdag een cyclotron officieel in gebruik genomen. Dit is een apparaat waarmee zogeheten kortlevende radioactieve stoffen kunnen worden gemaakt. Op de afdeling nucleaire geneeskunde worden deze stoffen gebruikt voor een snellere en betere diagnose voor oncologie- en cardiologiepatiënten. Dat meldt het MCA.

Met de komst van cyclotron wordt er minder straling gebruikt op de afdeling nucleaire geneeskunde, wat veiliger is voor patiënt, personeel en omgeving. Patiënten op deze afdeling krijgen een kleine hoeveelheid radioactieve medicijnen toegediend om zo een diagnose te kunnen stellen. Tumoren en hun uitzaaiingen nemen voornamelijk suikers tot zich. Door het in de bloedbaan injecteren van bijvoorbeeld een radioactieve suikerverbinding zijn afwijkingen in het lichaam zichtbaar te maken. Voor het zichtbaar maken van de radioactieve medicijnen worden geavanceerde technieken gebruikt waarmee een PET/CT scan wordt vervaardigd.

Met het cyclotron is MCA op de toekomst voorbereid en voor een groot deel niet meer afhankelijk van externe leveranciers. Daarnaast maakt de komst van het cyclotron het gebruik van meer soorten stoffen mogelijk. Hiermee kan MCA veel nauwkeuriger en met minder straling onderzoek doen en zullen diagnoses voor oncologie- en cardiologie sneller beschikbaar zijn voor de patiënt.

© Nationale Zorggids