Normal_ebolavirus_ebola_virus

(Novum) - In het Radboudumc in Nijmegen wordt een patiënt die mogelijk besmet is met ebola onderzocht. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maandag. De patiënt heeft eerder een gebied waar ebola heerst bezocht en werd bij terugkomst ziek.

De patiënt is volgens het Eindhovens Dagblad een man uit Eindhoven. Hij wordt onderzocht op verzoek van zijn huisarts. Dat gebeurt in een speciaal daarvoor ingerichte isolatiekamer.

Volgens het RIVM zijn de afgelopen weken vaker patiënten onderzocht die klachten kregen na terugkeer uit een risicogebied voor ebola.

Ebola kan worden overgedragen via direct onbeschermd contact met een besmettelijke patiënt of lichaamsvloeistoffen van die patiënt. Ziekteverschijnselen zijn koorts, bloedingen en diarree. Mensen die direct contact hebben gehad met een zieke ebolapatiënt worden 21 dagen gevolgd om te kijken of zij ook ziek worden. Zolang geïnfecteerden geen ziekteverschijnselen hebben, zijn zij niet besmettelijk voor anderen. Krijgen ze wel klachten, dan worden zij ook meteen opgenomen in het ziekenhuis, waar zij afgezonderd van andere patiënten worden verpleegd.