Normal_copyright_stockfreeimages_diabetes_arts_

Het behandelcentrum Diabeter en de afdeling Endocrinologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) gaan onderzoeken waarom type 1 diabetes zo'n verscheidenheid laat zien in oorzaak en uitingsvormen. De onderzoekers willen weten waarom sommige mensen geen en andere juist veel problemen bij de ziekte ondervinden. Dit meldt het UMCG.

Deze kennis is belangrijk voor het bieden van een juiste een meer exacte behandeling aan steeds meer patiënten. Recent onderzoek heeft aangetoond dat type 1 diabetes een zeer heterogene, gevarieerde ziekte is. Dankzij een donatie ter waarde van 1 miljoen dollar van JDRF Nederland kunnen Diabeter en het UMCG de variaties in dit type diabetes nader onderzoeken.

We staan aan de vooravond van 'precision medicine'', zegt dokter Henk-Jan Aanstoot van Diabeter. Samen met professor Bruce Wolffenbuttel (UMCG) leidt hij het onderzoek. 'Door dit onderzoek hopen we nauwkeuriger vast te stellen welke behandeling iemand nodig heeft', zegt Aanstoot. Volgens Wolffenbuttel kan diabetes type 1 niet langer als een eenduidige aandoening worden gezien. 'Recent onderzoek laat echter zien dat bijvoorbeeld de nu experimentele genezingsmethoden bij de één veel beter werken dan bij de ander. Ook zien we dergelijke verschillen bij het gebruik van medicamenten of bij de kans om complicaties te krijgen', aldus Wolffenbuttel.

Aan bijna 1500 patiënten van alle leeftijden wordt gevraagd om bloed af te staan voor het onderzoek naar zogenoemde nieuwe biomarkers. Door dergelijke nieuwe markers te combineren met de medische gegevens hopen de onderzoekers die verscheidenheid bij mensen met type 1 diabetes te ontwarren.

© Nationale Zorggids