Logo_wza

In navolging van onder meer het UMC Groningen, Bethesda Hoogeveen, het Radboudumc en het Erasmus MC houdt ook het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) een ebola-oefening. De oefening vindt plaats in vier groepen op woensdag 24, donderdag 25 en maandag 29 september. Patiënten en voorbijgangers die deze dagen medewerkers in witte isolatiepakken met mondmaskers en veiligheidsbrillen in de gangen en rond het WZA zien lopen, hoeven dus niet te schrikken. Dit meldt het WZA.

Landelijk is besloten dat alleen de universitaire medische centra ebola-patiënten behandelen. In het WZA wordt de patiënt niet behandeld of onderzocht. Hoewel de kans dus minimaal is dat zich spontaan een ebola-patiënt in het WZA meldt, moeten ook de regionale ziekenhuizen zorgen dat ze zijn voorbereid. De voorbereidingen richten zich op de voorbereidingen voor transport van de patiënt naar een Academisch ziekenhuis. Conform het Ziekenhuis Rampen Opvang Plan (ZiROP) komt hiervoor een speciale WZA-werkgroep wekelijks bijeen. Ook heeft de werkgroep een intern handelingsprotocol geschreven voor zeer besmettelijke infectieziekten zoals ebola.

Om de veiligheid te vergroten voor medewerkers, worden ze extra getraind in het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen en in het ontvangen en verplaatsen van patiënten met deze zeer gevaarlijke besmettelijke ziekte. Crisiscoördinator Hans Holterman van het WZA: 'In onze jaarplanning stond al een reguliere CBRN-oefening gepland (chemisch, biologisch, radiologisch, nucleair). Vanwege de actualiteit oefenen we nu alleen de biologische component, namelijk de besmettelijke infectieziektes. Alle verpleegkundigen en artsen van de SEH doen eraan mee, evenals 25 triagisten van de huisartsenpost.'

Ebola is een zeer ernstige virusinfectieziekte die in West-Afrika voorkomt. De ziekte is besmettelijk via direct lichamelijk contact met een patiënt of met lichaamsvloeistoffen van een patiënt. Tegen de ziekte is nog geen vaccin of medicijn beschikbaar. Patiënten die door het virus worden besmet hebben zestig tot negentig procent kans om eraan te overlijden.

© Nationale Zorggids