Normal_normal_copyright_stockfreeimages_dokter_huisarts

In de huisartsenzorg komt het voor dat artsen niet direct een antwoord klaar hebben op vragen en klachten van een patiënt. Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) heeft in kaart gebracht welke kennislacunes er zijn en welke onderzoeken er momenteel lopen in de huisartsenzorg. Dat meldt het NHG.

Het huisartsengenootschap publiceerde dinsdag een zogenoemde wittevlekken-kaart, waarin de witte vlekken aangeven waar nog te weinig kennis aanwezig is en meer wetenschappelijk onderzoek nodig is. De kaart laat op dit moment 178 kennislacunes zien en 187 lopende onderzoeken. Voorbeelden van gebieden waarin nog kennis ontbreekt zijn de behandeling van eczeem, migraine, angstklachten en klachten rond het gebruik van hormonale anticonceptiemiddelen. Het overzicht is een gezamenlijk initiatief van de universitaire afdelingen huisartsgeneeskunde, het NIVEL en het NHG.

Mede-initiatiefneemster hoogleraar huisartsgeneeskunde Marjolein Berger van de Universiteit Groningen is verheugd dat dit overzicht er is: ‘Bijvoorbeeld bij de behandeling van eczeem is niet bekend of ons beleid, het voorschrijven van hormoonzalf of het geven van zelfhulpadvies, wel effectief is om het opvlammen van het eczeem te voorkomen. Onderzoek hiernaar zou erg op zijn plaats zijn. We kunnen daar grote groepen patiënten mee helpen. Een ander voorbeeld is het gebruik van aanvullende testen in de eigen praktijk: er is veel onzekerheid bij welke aandoeningen een test in de eigen praktijk zinnig is. Verder onderzoek zou hier meer duidelijkheid over kunnen geven zodat er betere aanbevelingen voor huisartsen gemaakt kunnen worden.’

© Nationale Zorggids