Normal_borstonderzoek_3_

De ZiekenhuisGroep Twente (ZGT) in Hengelo zendt vandaag live een borstherstellende operatie uit op haar website. De beelden dienen als voorlichting voor (voormalig) borstkankerpatiënten over de mogelijkheden van borstherstelling na borstkanker. Het is de bedoeling dat acht andere Nederlandse ziekenhuizen een dergelijke operatie ook live uitzenden in oktober, de Wereld Borstkankermaand. Dit meldt RTV Oost. 

Tijdens de Wereld Borstkankermaand wordt er stilgestaan bij de ziekte borstkanker. Dit jaar worden er dus door meerdere ziekenhuizen aandacht besteed aan borstherstellende operaties. Oftewel een operatie van de borst van een kankerpatiënte waarin getracht wordt de borst weer te herstellen. Steeds meer mensen overleven borstkanker en daarom worden de mogelijkheden na de ziekte steeds belangrijker in de behandeling. Borstherstellende operaties worden steeds vaker uitgevoerd, maar er is nog weinig over bekend. Door de operaties live uit te zenden willen de negen ziekenhuizen hier verandering in brengen. 
 
De operatie die vandaag in het ZGT plaatsvindt is verdeeld in een aantal fasen. Het gaat om een zogeheten DIEP-flag operatie; hierbij wordt lichaamseigen weefsel gebruikt bij het herstel van de borst. Twee plastisch chirurgen voeren de vijf uur durende operatie uit. De operatie begint om 09.45. Tijdens de procedure wordt er informatie gegeven over de verschillende mogelijkheden die er zijn bij borstherstellende operaties. Kijkers kunnen via het twitteraccount @ZGT_info ook vragen stellen. Er wordt geprobeerd deze zo veel mogelijk tijdens de uitzending te beantwoorden. 
 
 
© Nationale Zorggids