Normal_trauma_helikopter__still_

(Novum) - Het patiëntenvervoer per helikopter vanaf vier Waddeneilanden naar het vasteland komt in andere handen. De Regionale Ambulance Voorziening (RAV) neemt op 1 juli het vervoer van en naar Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog over van Defensie. Dat meldt de RAV donderdag.

De RAV is wettelijk verantwoordelijk voor ambulancezorg in de regio. Mede daarom werd de RAV gevraagd het patiëntenvervoer over te nemen. Dat voelde niet als slikken of stikken, aldus RAV-voorzitter Alie Gelissen. "We zijn in januari uitgenodigd om te praten over een vervangende dienst. Het klopt dat niet meer vliegen geen optie was, maar we zijn vereerd dat we het mogen doen."

Net als Defensie vliegt de RAV met een helikopter 24 uur per dag vanaf de eilanden naar het vasteland. Het oppikken van personeel van diverse boorplatformen in de Noord- en Waddenzee wordt niet gedaan. "Dat zit niet in ons pakket. Daar is de kustwacht voor verantwoordelijk", aldus Gelissen.

De kosten van het in de lucht houden van de helikopter worden met de verzekeraar besproken, zegt Gelissen. "Zij gaan uiteindelijk een groot deel betalen."

Begin dit jaar meldde Defensie na 37 jaar te willen stoppen met de helikoptervoorziening. In 2013 werden 253 vluchten uitgevoerd. Dat was een record. "We gaan voor in de toekomst uit van zo'n 250 tot driehonderd vluchten per jaar", aldus Gelissen.