Rinda den Besten, voormalig voorzitter PO-raad en oud-wethouder Utrecht

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) benoemt Rinda den Besten als ambassadeur van de lokale aanpak van gezondheidsachterstanden. Als ambassadeur zal zij overal in het land praktisch advies geven, betrokken organisaties bij elkaar brengen zodat ze van elkaar kunnen leren, goede voorbeelden onder de aandacht brengen en nog veel meer. Dit meldt de Rijksoverheid.

Rinda den Besten: “Als ambassadeur wil ik vooral anderen inspireren met mijn eigen ervaringen uit Utrecht, (waar ze wethouder is geweest) maar ook met ervaringen van andere gemeenten. Samen bereik je meer. Als gemeenten samenwerken met partijen en bewoners in de wijk wordt 1 + 1 = 3. ”
 
In kwetsbare wijken is nog veel extra inzet nodig om de gezondheid te verbeteren van mensen in een lage sociaal economische positie. Onderzoek laat zien dat zij gemiddeld 6 jaar korter leven en bovendien meer levensjaren – gemiddeld 19 – doorbrengen in minder goede gezondheid. Om hier verandering in te krijgen is een integrale wijkgerichte aanpak nodig, gericht op gezonde bewoners, een gezonde leefomgeving, goede zorg met aandacht voor preventie en het zoveel mogelijk meedoen van mensen in de maatschappij. Via het stimuleringsprogramma krijgen gemeenten de komende vier jaar advies op maat en ondersteuning bij de lokale aanpak van gezondheidsachterstanden. Het programma ‘Gezond in…’ richt zich in eerste instantie op gemeenten met wijken met de grootste achterstanden. Het programma is in juni van start gegaan.
 
Voor hun lokale aanpak krijgen gemeenten met kwetsbare wijken in 2014 al €10 miljoen per jaar via de decentralisatie-uitkering Gezond in de Stad (GIDS). Per januari 2015 worden daar nog eens € 10 miljoen aan toegevoegd. Daarmee komt het totaal van deze uitkering op € 20 miljoen per jaar, zodat nog meer gemeenten en wijken in aanmerking komen.
 
© Nationale Zorggids