Normal_ebola_virus_uganda

(Novum) - Medisch personeel uit de hele wereld wordt vanaf volgende maand in een Amsterdamse fabrieksloods getraind in de aanpak van ebola. Artsen zonder Grenzen bootst er een Afrikaans veldhospitaal zonder elektriciteit en stromend water na, schrijft de Volkskrant.

Na Brussel is Amsterdam de tweede stad waar een opleidingslocatie voor ebolamedici komt. Naast artsen en verpleegkundigen moeten locatiecoördinatoren, logistiek medewerkers en onderhoudsmensen er een tweedaagse cursus volgen. Die is vooral gericht op het leren omgaan met de primitieve omstandigheden in een Afrikaanse ebolakliniek.

Artsen zonder Grenzen meldde twee weken geleden binnen een halfjaar honderd artsen nodig te hebben. Er kwamen meer dan tweehonderd reacties, zelfs van mensen zonder medische opleiding, maar verreweg de meeste reacties waren onbruikbaar. Tot nu toe zijn dertien artsen geschikt bevonden.

Dat een goede voorbereiding geen luxe is, blijkt uit de besmetting van twee verpleegsters uit de Verenigde Staten die waren betrokken bij de behandeling van ebolapatiënten. De veiligheidsprotocollen die besmetting moeten voorkomen zouden op grove wijze zijn geschonden.