Normal_dans_springen

Het gebruik van een patellabandje of sporttape door sporters die last hebben van een zogeheten jumpers knee zorgt voor een vermindering van de pijn. Dit is vooral het geval als de knie zwaar belast wordt, zoals tijdens springen of hurken. Dit blijkt uit onderzoek van sportartsen en bewegingswetenschappers van het Sportmedisch Centrum in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). 

Het zijn wereldwijd de eerste resultaten die aantonen dat deze hulpmiddelen bij de jumpers knee daadwerkelijk effect hebben. Een springersknie (jumpers knee) is een chronische blessure van de knieschijfpees. Deze blessure ontstaat meestal door overbelasting. Het komt daarom vaak voor bij sporters die veel springen, zoals volleyballers, handballers en basketballers. Ongeveer tien procent van de beoefenaars van deze sporten kampt met deze blessure. Bij topspelers heeft meer dan dertig procent er last van.

Tijdens het onderzoek voerden sporters met een jumpers knee drie functionele testen uit, waarbij ze moesten aangeven hoeveel pijn ze voelden. Afwisselend droegen de sporters een patellabandje, sporttape, placebo-tape of niets. Daarna droegen sporters een week lang tijdens hun normale sportactiviteiten een hulpmiddel zoals een patellabandje of sporttape, waardoor het onderzoek ook iets kon zeggen over de effecten wanneer er daadwerkelijk gesport werd. Uit beide delen van het onderzoek bleek dat zowel het patellabandje als sporttape voor pijnvermindering zorgt.

© Nationale Zorggids