Normal_hersenen_tumor_brein_

Patiënten met een bepaald type hersentumor hebben een onzekere levensverwachting – tussen twee en dertig jaar. Onderzoekers van VUmc hebben nu veranderingen op chromosoomniveau ontdekt, wat op termijn tot een preciezere voorspelling moet leiden. Dit geeft artsen ook meer houvast bij het bepalen van de juiste therapie. Dat meldt het VUmc.

Voor patiënten met een laaggradige gliale hersentumor (‘diffuus laaggradig glioom’) kan de prognose tussen twee en dertig jaar liggen. Dat komt doordat dit type hersentumor lange tijd rustig en stabiel kan zijn, maar van het ene op het andere moment kan veranderen in een snel groeiende tumor. Vooralsnog kan de behandelend arts niet in een vroeg stadium voorspellen hoe de hersentumor zich zal gaan gedragen en wat de levensverwachting van de patiënt is.

Onderzoekers van VUmc Cancer Center Amsterdam hebben nu een belangrijke stap gezet om dit te verbeteren. Promovendi Hinke van Thuijl, Ilari Scheinin en Daoud Sie hebben een nieuwe genetische aanwijzing (een ‘biomarker’) ontdekt voor diffuse laaggradige gliomen: wanneer bij cellen in de tumor van chromosoom nummer 10 een klein stukje ontbreekt, heeft de patiënt een lagere levensverwachting.

Deze informatie moet op termijn leiden tot een betere inschatting van de levensverwachting van deze patiënten, zodat artsen per patiënt kunnen bepalen wanneer een aanvullende behandeling moet worden gegeven. Patiënten met een agressieve tumor en dus een kortere levensverwachting zullen eerder in aanmerking komen voor een aanvullende behandeling, terwijl bij patiënten met een gunstigere levensverwachting een dergelijke aanvullende behandeling kan worden uitgesteld om ongewenste bijwerkingen zoveel mogelijk te voorkomen.

© Nationale Zorggids