Normal_ebolavirus_ebola_virus

(Novum) - Het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht heeft zaterdag opnieuw alle protocollen uit de kast getrokken vanwege een mogelijke ebolapatiënt. De man meldde zich laat op de avond bij de huisartsenpost met koorts. Ook moest hij overgeven en had de man diarree. Het was echter loos alarm, meldt het ziekenhuis zondag.

De verdachte patiënt was twee weken geleden in Congo geweest waardoor het personeel geen enkel risico wilde lopen. De man moest in de hal blijven wachten en had alleen contact met zorgverleners door het glas van de balie. Andere mensen mochten tijdelijk niet meer naar binnen.

Navraag bij het Erasmus MC, het Rotterdamse ziekenhuis waar mogelijke ebolagevallen worden onderzocht, wees uit dat Congo echter geen ebolagebied is. De patiënt werd daarna binnengelaten. Hij heeft ruim drie kwartier moeten wachten op hulpverlening. Volgens het ziekenhuis was dat 'onvermijdelijk'. Achter de schermen was het ziekenhuispersoneel al bezig zich in 'ebolapakken' te hullen en dat kostte tijd, aldus het ziekenhuis.

Wat de patiënt wel mankeerde, wordt om privacyredenen niet bekendgemaakt. Twee weken geleden kwam het Albert Schweitzer ook al in het nieuws toen zich een mogelijke ebolapatiënt meldde. Hij werd wel onder strikte isolatiemaatregelen naar het Erasmus MC gebracht. Toen bleek het uiteindelijk te gaan om malaria.