Normal_nieren

(Novum) - Twee nierpatiënten hebben toegegeven dat ze in Nederland hebben betaald voor een donornier, ook al is dat verboden. Dat meldt de Volkskrant dinsdag op basis van onderzoek door het Erasmus MC. Bijna honderd van 241 ondervraagde zorgverleners hebben sterke vermoedens of zeggen zeker te weten dat patiënten die ze behandelen in het buitenland een nier hebben gekocht.

In het Rotterdamse onderzoek gaf 46 procent van de ondervraagde zorgverleners die nierpatiënten behandelen aan één tot vier patiënten te kennen die in het buitenland een niertransplantatie hebben ondergaan. 65 zorgverleners vermoeden dat de nier is gekocht, 31 zeggen daarover zelfs zekerheid te hebben.

De patiënten om wie het gaat, verschijnen plots in het ziekenhuis met een nieuwe nier. Ze geven ronduit toe dat ze voor het orgaan hebben betaald of doen vaag over waar de nier vandaan komt.

Vaak gaat het om patiënten met buitenlandse roots, zegt hoofdonderzoeker Frederike Ambagtsheer in de krant. De patiënten ondergaan de operatie in het land van herkomst of een land waarmee ze volgens de criminologe 'affiniteit hebben'.

Bedragen die voor nieren worden betaald variëren van zesduizend euro tot honderdduizend dollar (78 duizend euro). Het goedkoopst zijn nieren in Pakistan, maar ook in India, Colombia en China zijn nieren te koop. In dat laatste land zouden ze afkomstig zijn van ter dood gebrachte gevangenen. Commerciële orgaanhandel is, behalve in Iran, wereldwijd verboden.

Eind vorig jaar stonden 735 patiënten in Nederland op de wachtlijst voor een nieuwe nier, meldt de Volkskrant op basis van cijfers van de Nederlandse Transplantatie Stichting. Dat was veertien procent minder dan een jaar daarvoor, vooral doordat meer levende donoren vrijwillig een nier afstonden. In heel 2013 werden in Nederland 954 nieren getransplanteerd.