Normal_conflict__ruzie

De zorgverzekeraars hebben bij kartelwaakhond ACM aan de bel getrokken over de recente golf van fusies door Nederlandse ziekenhuizen. Volgens de zorgverzekeraars worden de ziekenhuizen door fusies zo groot, dat ze de prijzen kunnen opdrijven waardoor oneerlijke concurrentie kan ontstaan. Soortgelijke klachten worden overigens ook gemeld over de zorgverzekeraars zelf. Dat meldt het NRC Handelsblad.

Door de aanhoudende fusiegolf worden de ziekenhuizen groter. In sommige gevallen wordt er gefuseerd om kleinere ziekenhuizen overeind te houden. Zo ging het Haagse Reinier de Graaf Ziekenhuis samen met de nabijgelegen Haga Groep en zijn er plannen om ook het Langeland ziekenhuis uit Zoetermeer over te nemen, dat kampt met betalingsproblemen.

Volgens bestuursvoorzitter Chris Oomen van zorgverzekeraar DSW zijn de nadelen van fusies nu al te merken door hogere tarieven die de klinieken vragen. 'Kleine ziekenhuizen zijn goedkoper dan grote ziekenhuizen. Wij zien bij iedere fusie dat de tarieven direct naar het hoogste niveau van de twee klimmen', zegt Oomen. Volgens de zorgverzekeraar worden ziekenhuizen zo groot dat de verzekeraars zich niet kunnen permitteren om géén contract af te sluiten met het gefuseerde ziekenhuis. 'De fusies van ziekenhuizen komen voort uit angst voor de macht van zorgverzekeraars. Zorgverzekeraars zijn te groot en nu worden ziekenhuizen ook te groot.'

© Nationale Zorggids