Logo_cce

De afdeling huisartsgeneeskunde en ouderengeneeskunde (H&O) van VUmc en het Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE) bundelen hun krachten om kennis over probleemgedrag uit te wisselen en over te dragen aan anderen. Het doel van de samenwerking is om een netwerk te creëren waarbinnen kennis en advies gedeeld kan worden door zorgprofessionals inde psychogeriatrie over het omgaan met probleemgedrag in de ouderenzorg. Dat meldt het VUmc.

'Een belangrijke overweging om met elkaar samen te werken is dat wij dezelfde visie hebben op probleemgedrag. We zijn er beiden van overtuigd dat de oorzaak van probleemgedrag ligt in de wisselwerking tussen de cliënt en zijn omgeving,' aldus Rieneke de Wit, bestuurder van het CCE. Cees Hertogh, hoogleraar ouderengeneeskunde en ethiek van de zorg voor kwetsbare ouderen VUmc, voegt daaraan toe dat de nieuwe wet Zorg en Dwang mede aanleiding is om de krachten te bundelen: 'Onze expertise stellen we graag ter beschikking aan zorgprofessionals die vastlopen met ernstig probleemgedrag en een alternatief zoeken voor vrijheidsbeperking.' Zowel de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde VUmc als het CCE bestaan dit jaar 25 jaar. Met de samenwerking wordt 50 jaar kennis en ervaring samengebracht.

Doel van de samenwerking is het vormen van een kennis- en consultatienetwerk over het omgaan met probleemgedrag in de ouderenzorg. Kaderartsen psychogeriatrie spelen daarbij een belangrijke rol. Zo gaan partijen elkaar versterken bij het uitwisselen van casuïstiek, het (door)ontwikkelen van lesmodules en het beschrijven van ‘good practices’ en ‘best practices’. De eerste stap in de samenwerking is een pilot waarin, vooruitlopend op de nieuwe wet Zorg en Dwang, kaderartsen psychogeriatrie en het CCE een aantal gezamenlijke consultaties gaan uitvoeren. De pilot wordt wetenschappelijk begeleid en geëvalueerd door de afdeling H&O van VUmc. Op 28 oktober vond de kick-off bijeenkomst plaats waarmee de samenwerking en de ontwikkeling van het consultatienetwerk in het kader van de nieuwe wet Zorg en Dwang officieel van start zijn gegaan.

© Nationale Zorggids