Normal_diakonessenhuis

Op 4 november 2014 bestaat het Diakonessenhuis in Utrecht 170 jaar. Ter ere van deze verjaardag onthult Ali Hendriksen, de enige nog werkzame diakones, het kunstwerk ‘de Moderne Diakones’, gemaakt door kunstenares Sylvia Jans. Het kunstwerk staat in de hal van het vorig jaar geopende Spoedzorgcentrum op locatie Utrecht. Op deze 170e verjaardag trakteren medewerkers van nu in traditionele kledij alle patiënten en bezoekers op iets lekkers, zo meldt het ziekenhuis.

Rob Florijn, voorzitter Raad van Bestuur: 'Wij zijn bijzonder trots op het bereiken van deze mijlpaal. Het Diakonessenhuis werd na de oprichting in 1844 als eerste diakonessenhuis van Nederland een voorbeeld voor vele andere ziekenhuizen. De diakonessen uit Kaiserwerth (Duitsland) verzorgden patiënten met behulp van de modernste inzichten van hun tijd en veranderden de zogenaamde ‘sterfhuizen’ in ziekenhuizen. Belangeloos en met zorgzaamheid zetten zij zich in voor het herstellen van de gezondheid van de zieken. Nu, 170 jaar later, ontvangt het Diakonessenhuis nog steeds erkenningen voor deskundige zorg met een warme persoonlijke benadering in een prettige omgeving.'

Kunstenares Sylvia Jans maakte voor deze gelegenheid een beeld met als titel ‘de Moderne Diakones’. Met de onthulling van het beeld en de traktatie aan alle patiënten, bezoekers en medewerkers van het Diakonessenhuis wordt het feestelijke jaar ingeluid. Op vrijdag 21 november staat een veilingdiner op agenda. Tijdens dit diner wordt geld ingezameld voor de unieke huiskamer in het Diakonessenhuis op locatie Utrecht. Op 14 maart 2015 wordt de nieuwe entreehal van het stadsziekenhuis in Utrecht feestelijk geopend tijdens de jaarlijkse open dag. Meer over het veilingdiner: www.veilingdiner.nl.

© Nationale Zorggids