Normal_norovirus_em_phil_2172_lores_norovirus_wiki_-c_

(Novum) - Het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam heeft een opnamestop afgekondigd voor een verpleegafdeling waar het norovirus is geconstateerd. Bij vooralsnog zes patiënten is het virus vastgesteld, meldt het ziekenhuis dinsdag.

De opnamestop werd ingesteld nadat op de afdeling orthopedie en urologie verschillende patiënten last kregen van acute diarree en misselijkheid. De patiënten worden geïsoleerd verpleegd.

Patiënten die op de afdeling liggen, worden voorlopig niet overgeplaatst en medewerkers die op de afdeling hebben gewerkt, worden niet elders in het ziekenhuis meer ingezet. Ook wordt extra schoongemaakt en moeten medewerkers extra vaak hun handen wassen met water en zeep in een poging verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

Norovirussen veroorzaken een ontsteking van het slijmvlies van het maag-darmkanaal. In de volksmond wordt dit vaak buikgriep genoemd. Jaarlijks krijgen ongeveer 4,5 miljoen Nederlanders buikgriep, waarvan minstens een half miljoen gevallen worden veroorzaakt door het norovirus. Bij de meeste mensen duren de klachten een tot twee dagen, maar bij jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakte afweer kunnen de klachten langer duren en is de kans op complicaties groter.