Normal_mri_brain_hersenen_neurologie_wiki_-c_

Digitale beelden kunnen een rol spelen in het beter diagnosticeren en behandelen van kanker. Twee onderzoeksprojecten op dit gebied krijgen samen twee miljoen euro subsidie van ZonMW. De subsidie gaat naar Institute QuantiVison (iQ), een samenwerking tussen VUmc, VU, AMC, UvA en NKI-AvL. Dit meldt het VUmc.

In het eerste project plaatsen onderzoekers beelden ‘voor’ en ‘na’ van operaties aan hersentumoren in een database. Zo moet op een objectieve manier duidelijk worden welke behandelstrategieën de beste resultaten opleveren. Tegelijkertijd stelt dit neurochirurgen in staat om nog beter van elkaar te kunnen leren; de database kan bijdragen aan de opleiding van (jonge) neurochirurgen.

In het tweede project wordt onderzocht of PET/MRI-beelden een grotere rol kunnen krijgen bij het bepalen van de behandelstrategie van hoofd-halstumoren. De keuze voor de behandeling van dit soort tumoren ligt bij de arts, die daarbij gebruik maakt van beeldvormingstechnieken. Onder leiding van VUmc-hoogleraar Ronald Boellaard gaat het onderzoeksteam kijken of deze imaging-technieken een nog grotere rol kunnen krijgen in het kiezen van de optimale behandelstrategie. MRI- en PET-beelden kunnen namelijk nuttige informatie verschaffen over de aard van de tumor (bijvoorbeeld over de vorm of veel of weinig bloedvaten) en hebben daarmee voorspellende waarde voor de hoe de tumor zal reageren op een bepaalde behandeling.

'Op termijn betekent dit meer beeldvorming, maar dat zal zich naar verwachting terugbetalen doordat er op niet-aanslaande behandelingen wordt bespaard', aldus Jan de Munck, als universitair hoofddocent bij VUmc (afdeling Fysica en Medische Technologie) betrokken bij beide projecten.

© Nationale Zorggids