Logo_logo_sta_op_tegen_kanker_200_x_145_logo

In de komende vier jaar zal een internationaal team van toponderzoekers uit verschillende disciplines onderzoek doen naar tests die darmkanker in een vroeg stadium kunnen opsporen. Het nieuwe Dream Team krijgt hiervoor zes miljoen euro van KWF Kankerbestrijding en zal worden geleid door Prof. dr. Gerrit Meijer, patholoog bij VUmc (Cancer Center Amsterdam). Dat meldt het VUmc.

Darmkanker is een van de meest voorkomende ziektes. Veel onderzoek richt zich op behandeling en de ontwikkeling van nieuwe medicijnen voor patiënten waarbij de darmkanker al uitgezaaid is. Het internationale Dream Team onder leiding van hoogleraar pathologie Gerrit Meijer zal zich juist richten op de mensen die nog geen uitzaaiingen of zelfs alleen nog maar voorlopers van darmkanker (poliepen) hebben.

Hoe eerder darmkanker ontdekt wordt, hoe groter de kans voor de patiënt op overleving. Het dit jaar opgestarte Bevolkingsonderzoek Darmkanker gebruikt een test gebaseerd op bloed in ontlasting, mogelijk een teken van een verhoogd risico op darmkanker. Het Dream Team onderzoekt of DNA en eiwitten van de tumor, die in de ontlasting terecht kunnen komen, hiervoor te gebruiken zijn. De verwachting is dat deze moleculen geschikter zijn om darmkanker in een vroeg stadium mee aan te tonen. Ook verwachten de onderzoekers met tumor-DNA, dat aanwezig kan zijn in het bloed, aan te tonen welke patiënten een agressieve vorm van darmkanker hebben. Deze patiënten hebben een grote kans op terugkeer van de ziekte. Door die patiënten direct te herkennen kunnen ze een aanvullende behandeling krijgen na de operatie.

Het team wordt gefinancierd door de jaarlijkse KWF-campagne ‘Sta op tegen kanker’. Het onderzoek van het Dream Team is ook te zien in de tv-show Sta Op Tegen Kanker, woensdag 19 november om 21:25 uur op NPO 1.

© Nationale Zorggids