Normal_dokter_rontgen_medisch_lichaam

In het UMC Utrecht krijgen patiënten binnenkort direct inzage in de resultaten van een onderzoek, nog voordat er met een arts is gesproken. Het UMCU is hiermee het eerste ziekenhuis in Nederland waar dit mogelijk wordt, zo meldt RTV Utrecht.

De gegevens worden beschikbaar via een persoonlijk digitaal dossier, dat door patiënten via de beveiligde website van UMC Utrecht kan worden bekeken. Zodra onderzoeksgegevens of foto's klaar zijn, worden deze direct in het dossier gepubliceerd. Volgens het ziekenhuis zijn veel patiënten prima in staat om die gegevens te begrijpen.

De directe inzage van onderzoeksresultaten heeft in de Verenigde Staten geleid tot betere dossiers en betere behandelingen, zo stelt het UMCU. Patiënten zijn beter voorbereid op een gesprek met de arts en blijken nauwkeuriger in het innemen van medicatie.

In veel Nederlandse ziekenhuizen is het nog niet gangbaar om direct inzicht te geven in onderzoeksresultaten. Hiermee wordt gewacht om de medisch specialist de tijd te geven om de onderzoeksresultaten persoonlijk met de patiënt te bespreken.

© Nationale Zorggids