Normal_q-koorts__test

Een nieuwe test voor Q-koorts heeft in het dorp Herpen tachtig procent meer mensen met een doorgemaakte Q-koorts infectie opgespoord dan de huidige diagnostiek. Dat blijkt uit een proef met de in Oss ontwikkelde Q-detect test, waarmee het mogelijk is om infecties nog lang na de uitbraak te traceren. De test komt direct beschikbaar in Brabant, Limburg en Overijssel, zo meldt ontwikkelaar Innatoss Laboratories.

In maart van dit jaar werd Q-detect gebruikt in een onderzoek in Herpen. Na validatie van de test is gebleken dat zestig procent van de onderzochte inwoners van Herpen geïnfecteerd is geweest met Q-koorts. Een groep van 402 mensen was eerder aangemerkt als 'mogelijk' geïnfecteerd. Nu de nieuwe test is gevalideerd, wordt dit vermoeden bevestigd. Hiermee komt het totaal aantal Q-koortsinfecties in Herpen op 915 van de geteste 1517 personen. Hoe deze verhouding in andere getroffen plaatsen ligt is niet onderzocht.

In de regio’s waar de Q-koorts epidemie zich af heeft gespeeld is veel vraag naar een nieuwe testmethode. Huidige diagnostiek is gebaseerd op antistoffen en wordt jaren na infectie minder gevoelig. De nieuwe testmethode biedt een nieuwe mogelijkheid door een testuitslag te baseren op de activiteit van geheugencellen in het bloed. Als deze cellen sterk reageren op een Q-koorts bacterie, is er sprake van herkenning en wordt een eerdere infectie aangetoond. Deze respons blijkt bij veel mensen jaren na infectie nog goed meetbaar te zijn. Zo vond Q-detect in Herpen 80 procent meer Q-koortsinfecties.

De werking van Q-detect werd getest bij meer dan 3.200 vrijwilligers. De test kan bijdragen aan de volledige diagnostiek van (langdurige) algemene klachten zoals vermoeidheid, koorts en spierpijn. Van Q-koorts is bekend dat het jaren later nog klachten kan geven. De ontwikkelaar van de test ziet toepassingen bij het vermoeidheidssyndroom QVS en chronische Q-koorts.

© Nationale Zorggids