Normal_luchtvervuiling

De concentraties fijn stof en stikstofdioxide in de lucht zijn in 2013 gedaald. In enkele gebieden blijken de concentraties voor beide stoffen echter nog steeds de Europese norm te overschrijden. Dit blijkt uit de monitoringsrapportage van het Nationaal Samenwerkingsverband Luchtkwaliteit (NSL) en het Jaaroverzicht luchtkwaliteit van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Om de kwaliteit van de lucht te bepalen worden de concentraties stikstofdioxide en fijn stof jaarlijks gemeten en berekend in Nederland. De metingen vinden plaats op tientallen locaties en worden jaarlijks gerapporteerd in het Jaaroverzicht Luchtkwaliteit. In het nationale samenwerkingsverband NSL werken de Rijksoverheid en decentrale overheden sinds 2009 samen om te zorgen dat de luchtkwaliteit verbetert ten behoeve van de volksgezondheid.

In gebieden met intensieve veehouderij of industrie worden de grenswaarden voor fijn stof in twintig van de 403 Nederlandse gemeenten nog steeds overschreden. Hierdoor is Nederland er niet in geslaagd om in 2013 overal aan de Europese norm voor fijn stof te voldoen.

De concentraties stikstofdioxide zijn in 2013 gedaald, maar ook voor deze stof wordt naar verwachting in 2015 niet overal in Nederland voldaan aan de dan geldende Europese norm voor stikstofdioxide (40 microgram per kubieke meter lucht). Met name in de Randstad op locaties nabij drukke straten zijn de concentraties stikstofdioxide nog te hoog.

© Nationale Zorggids