Logo_npcf_nederlandse_patienen_consumenten_federatie

Patiëntenfederatie NPCF maakt zich zorgen over de aanhoudende fusiegolf van Nederlandse ziekenhuizen. Van de 162 ziekenhuisorganisaties die er in 1985 waren, zijn er eind 2015 nog maar 89 over. Volgens de patiëntenfederatie zijn de fusies niet altijd in het belang van de patiënt. Omdat er minder concurrentie is tussen ziekenhuizen hebben patiënten minder te kiezen, zonder dat vast staat dat de patiënt kan rekenen op betere zorg of beter betaalbare zorg. Dat meldt NPCF.

Fuseren mag niet zomaar. Fusies moeten worden goedgekeurd door de Autoriteit Consument en Markt (ACM) die vanuit het belang van (toekomstige) gebruikers toetst of fusies toelaatbaar zijn. Woensdag 21 januari 2015 dient voor de sector bestuursrecht van de rechtbank Rotterdam een zaak van NPCF tegen de ACM. Inzet van het geschil is de goedkeuring die de ACM heeft gegeven aan de fusie van de ziekenhuizen St. Franciscus in Roosendaal en Lievensberg in Bergen op Zoom

Deze Brabantse ziekenhuizen zijn op 31 december opgegaan in het nieuwe Bravis ziekenhuis. Volgens NPCF heeft de ACM die fusie goedgekeurd zonder voldoende te toetsen wat de gevolgen zijn voor de patiënten. De goedkeuring door de ACM zou vooral het gevolg zijn van de inbreng van twee dominante zorgverzekeraars in de regio. De patiëntenfederatie besloot daarom in mei 2013 zich tegen deze fusie te verzetten. Mogelijk is het goedkeuringsbesluit van de ACM in strijd met artikel 41(2) van de Mededingingswet, omdat ACM heeft verzuimd om zorgvuldig te onderzoeken of de fusie tot een vermindering van concurrentiedruk leidt ten nadele van de patiënt. Om die reden vraagt patiëntenfederatie NPCF de rechtbank om het besluit te vernietigen en de fusie ongedaan te maken.

© Nationale Zorggids