Normal_copyright_stockfreeimages_griep_ziek_kind_bed_huisarts

Het Julius Centrum van het UMC Utrecht heeft, in samenwerking met VitalHealth Solutions, de InfectieApp ontwikkeld. De InfectieApp wordt ingezet om infectieziekten bij kinderen te onderzoeken. De applicatie is zo ontwikkeld dat deze kan worden ingezet voor doeleinden in zowel de medische zorg als in wetenschappelijk onderzoek. Dat meldt VitalHealth.

Met behulp van de app kunnen ouders symptoomdagboeken bijhouden voor hun kinderen. In deze dagboeken geven zij aan welke symptomen zij bij hun kind herkennen en op welke dagen het kind hier last van heeft. Het ontwerp van de InfectieApp is gebaseerd op papieren dagboeklijsten die in eerdere onderzoeken naar infectieziekten en luchtwegklachten bij kinderen zijn gebruikt. De gegevens die ouders invullen worden via de app naar het onderzoeksteam gestuurd.

Een belangrijke aanvulling in vergelijking met de papieren dagboeklijsten is dat bepaalde combinaties van symptomen door de app real-time worden herkend als een infectieus ziektebeeld. Hierbij kan gedacht worden aan oorontsteking, verkoudheid of buikgriep. De app reageert door extra vragenlijsten te genereren voor de gebruiker waarin meer details over het aanwezige ziektebeeld worden bevraagd. Naast de vragenlijsten bevat de InfectieApp informatie over het onderzoek zelf, de contactgegevens van het onderzoeksteam en een pagina ‘veelgestelde vragen’.

Momenteel wordt de app getest in een groep ouders van jonge kinderen bij wijze van validatie-studie. In de toekomst zal de app gebruikt worden in grotere onderzoeken naar veelvoorkomende infectieziekten bij jonge kinderen. Zo kunnen risicofactoren, de frequentie, ernst van infectieziekten en de invloed van deze infecties op het dagelijks functioneren van kind en gezin goed in kaart worden gebracht. Daarnaast is de app mogelijk ook in te zetten bij onderzoeken voor andere ziektebeelden.

© Nationale Zorggids