Normal_copyright_stockfreeimages_medicatie_wekelijks_pillen_medicijndoos

Farmaceutische zorg is van groot belang tijdens en na een ziekenhuisopname. Patiënten zijn gebaat bij maatwerk als het om medicatie gaat. Deskundigen zijn het erover eens: apotheken moeten continu innoveren. Het een en ander werd geconcludeerd tijdens het symposium ‘Maatwerk door innovatie’ dat op 22 januari plaatsvond in het Meander Medisch Centrum.

Patiënten, apothekers en zorgverzekeraar gingen met elkaar in discussie over de noodzaak van vernieuwing in de farmaceutische zorg. Een goed voorbeeld uit de praktijk van de ziekenhuisapotheek in het Meander is het medicatieveiligheidsconsult. De medicatie van de patiënt wordt door de apotheker besproken met de behandelend arts en op maat aangepast aan  zijn behoefte. Daarmee worden ongewenste effecten van medicatie zoveel mogelijk uitgesloten.

'Automatisering van systemen en samenwerking met andere zorgverleners zijn heel belangrijk', zegt apotheekmanager Monique van der Westerlaken. 'Maar minstens zo belangrijk is het om patiënten al in het ziekenhuis actiever bij hun behandeling met medicatie te betrekken. Dat bepaalt mede het succes van de verdere behandeling thuis.'

© Nationale Zorggids