Normal_epd_app

Verpleegkundigen van Meander Medisch Centrum werken sinds kort met een speciaal voor hen ontwikkelde app en tablet. Hiermee kunnen zij eenvoudig al hun dagelijkse waarnemingen en metingen bij de patiënt direct registreren in het elektronisch patiëntendossier (EPD). Bovendien heeft de verpleegkundige alle actuele gegevens van de patiënt uit het EPD altijd bij de hand, ongeacht waar deze gegevens zijn vastgelegd. Deze innovatieve technologische oplossing is ontwikkeld en mogelijk gemaakt dankzij leverancier Dell, zo meldt Meander MC.

Met de tablets kunnen verpleegkundigen direct zien voor welke patiënten zij die dag zorgen, compleet met de belangrijkste gegevens, zoals diagnose, behandelend arts, allergieën, wel of niet reanimeren. Temperatuur, bloeddruk, infusen, ademhaling, pijnscore en andere gegevens over het dagelijkse verpleegkundige registratieproces kunnen direct worden ingevoerd. Ook vragen die de verpleegkundige heeft voor de specialist kunnen direct in het patiëntendossier worden opgeslagen. Als een specialist een opdracht voor de verpleegkundige in het EPD noteert, ziet de verpleegkundige dit direct in de app. Bovendien wordt het zogenoemde ‘loopbriefje’ waarop de verpleegkundige aantekeningen maakt, met de app verleden tijd. Dit komt de informatieveiligheid ten goede.

De app is volledig op maat gemaakt, waarbij verpleegkundigen hebben aangegeven hoe het ontwerp eruit moet komen te zien. Het ontwikkelteam van Dell heeft dit vertaald naar een gebruiksvriendelijke app. Hendrika Schouten, seniorverpleegkundige op afdeling B3: 'In de app zie je heel overzichtelijk welke taken je die dag moet uitvoeren. Dit werkt heel stimulerend. Doordat we registreren bij de bron en niet meer achteraf een computer hoeven te zoeken, levert het ook tijdwinst op. Bovendien komt het professioneel over bij patiënten. Zij vinden het hip dat wij zo werken!'

Op dit moment wordt de app uitvoerig getest op twee verpleegafdelingen. Naar verwachting worden de app en tablets dit jaar op alle verpleegafdelingen van Meander ingevoerd. Omdat er geen gegevens op de app zelf opgeslagen worden, is de veiligheid van patiëntgegevens gegarandeerd. De app kan in de toekomst eenvoudig aangepast worden voor andere zorgverleners binnen Meander, zoals medisch specialisten.

© Nationale Zorggids