Normal_drugs_pillen_medicatie_medicijenn

Veel medicijnen die tegenwoordig worden gebruikt zijn tientallen jaren geleden ontwikkeld. In die tijd was niet ongewoon dat deze medicijnen getest werden op uitsluitend jonge, blanke, mannelijke vrijwilligers. Voor veel producenten was dit de gemakkelijkste en veelal goedkoopste manier om hun geneesmiddel op de markt te brengen. Dat er tegenwoordig steeds meer wordt gediscrimineerd door ook andere doelgroepen te testen is dus een goede zaak, zo schrijft Kennislink.

Een medicijn dat uitsluitend is getest op jonge, blanke mannen kan bij vrouwen, ouderen en mensen van andere bevolkingsgroepen onverwachte bijwerkingen geven. Vaak blijkt in de praktijk dat ouderen, vrouwen of mensen met een andere huidskleur meer of minder last kunnen hebben van bijwerkingen of heel andere bijwerkingen hebben van een bepaald geneesmiddel. Ook komt het voor dat een medicijn bij sommige groepen minder effectief is of een averechts effect heeft.

Een voorbeeld van medicijnen die verschillend werken bij mannen en vrouwen zijn geneesmiddelen die werken op het centrale zenuwstelsel, zoals antidepressiva en pijnstillers. De groep antidepressiva waartoe ook het bekende medicijn Prozac behoort, blijkt bij vrouwen veel effectiever dan bij mannen. Daarnaast blijken de bijwerkingen te verschillen: mannen die deze middelen gebruiken hebben vaker last van moeite met plassen, vrouwen rapporteren vooral misselijkheid.

© Nationale Zorggids