Normal_medicatie_pillen_medicijnen

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) gaat een deel van de productie van medicijnen verplaatsen. Het ziekenhuis gaat samenwerken met Apotheek A15 in Gorinchem, een initiatief van het Rotterdamse Erasmus MC. Het gaat om medicijnen die farmaceutische bedrijven niet produceren. Het UMCG verplaatst de productie om onder andere geld te besparen. 

Het Erasmus MC heeft Apotheek A15 buiten Rotterdam gebouwd vanuit de visie van centralisatie en geneesmiddelbereiding. De Apotheek wil graag nog meer partijen aan zich binden en is actief bezig om de bestaande klantenkring uit te breiden. Centralisatie van geneesmiddelbereidingen is nodig om de expertise en de regie over de behandeling van specifieke patiëntengroepen te behouden. Ook is het belangrijk dat dat er een productieomgeving is die voldoet aan de hoogste eisen als het gaat om kwaliteit en efficiëntie.

De samenwerking in Apotheek A15 heeft grote gevolgen voor 22 medewerkers van de ziekenhuisapotheek in het UMCG. Deze personele gevolgen zullen nader worden uitgewerkt in een reorganisatieplan. Uitgangspunt is om medewerkers zoveel mogelijk te herplaatsen. De verwachting is dat de overheveling van de activiteiten naar Apotheek A15 ongeveer een jaar in beslag neemt. Het UMCG blijft wel medicijnen produceren voor individuele patiënten. 

© Nationale Zorggids