Normal_buik_maag_darm_onderzoek_patient

Patiënten met darmklachten moeten in veel ziekenhuizen lang wachten op een kijkonderzoek. Een jaar geleden is er namelijk darmkankerscreening ingevoerd, waardoor er veel mensen bij maag-, darm, en leverartsen aankloppen. Volgens het Nederlands Tijdschrift voor Geneeksunde (NtvG) is de wachtlijst hierdoor gegroeid. Dat meldt de NOS.

Nederlanders tussen de 55 en 75 jaar worden om het jaar door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) uitgenodigd om een ontlastingsmonster in te leveren. De screening zou volgens het RIVM vanaf 2031 jaarlijks 2400 levens redden. 68 procent van de uitgenodigde mensen hebben aan deze oproep voldaan, dat zijn 130.000 mensen. Patiënten met een positieve uitslag gaan vervolgens naar de arts. De artsen hebben het hierdoor drukker en de wachtlijsten zijn langer, ook voor mensen met zwaardere klachten.

Vooronderzoek wees uit dat 85 procent van de mensen met een positieve uitslag komt opdagen voor een kijkonderzoek. Het risico om tussen je 55e en 80e darmkanker te krijgen is 3,6 procent. Dat betekent dat een groot deel geen voordeel heeft van de screening. Het RIVM neemt maatregelen om de wachtlijst te verkleinen. Er worden onder andere meer artsen opgeleid. 

© Nationale Zorggids