Normal_invoice-153413_640

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), de Nederlandse Federatie van Universitaire Medische Centra (NFU) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) hebben afspraken gemaakt over de invoering van het terugbrengen van de maximale looptijd van een DBC-zorgproduct . Dit houdt in dat ziekenhuizen de geleverde zorg eerder kunnen declareren bij de zorgverzekeraars. Uiteindelijk krijgt de patiënt daardoor de zorgnota sneller. Dit meldt de NVZ. 

 

Op 1 januari ging de verkorte looptijd al in. De looptijd ging van 365 naar 120 dagen. De invoering bleek echter technisch lastig te zijn. Ziekenhuizen en zorgverzekeraars hebben daarom nu afgesproken hoe ze deze problemen oplossen. Een korte doorlooptijd van een diagnosebehandelcombinatie (DBC) houdt in dat de zorg voor patiënten transparanter wordt, aldus de NVZ. De patiënt krijgt daardoor sneller de zorgnota en heeft daardoor eerder zicth op de gemaakte kosten. Ze zien dan ook meteen wat onder het eigen risico valt en welk deel van het eigen risico al verbruikt is. Voor behandelingen die op dit moment al lopen, merken patiënten vanaf medio 2015 dat de zorgnota eerder komt.

De technische invoering vindt in de komende maanden plaats. Daarbij moeten de afspraken die ziekenhuizen en zorgverzekeraars al gemaakt hebben over de prijzen van DBC-zorgproducten en zorgkostenplafonds in 2015, vertaald worden naar de nieuwe situatie. Daarna kunnen de ziekenhuizen declaraties sturen voor de zorg die zij in 2015 al geleverd hebben. Vervolgens kunnen de zorgnota's naar patiënten verzonden worden. Om liquiditeitsproblemen bij ziekenhuizen te voorkomen, zijn zorgverzekeraars bereid om voorlopige betalingen te doen voor deze zorg. De voorlopige betalingen worden vervolgens verrekend bij de definitieve facturering. Voorwaarde is wel dat een ziekenhuis meedoet aan de gemaakte samenwerkingsafspraken. Uitgangspunt is dat zowel ziekenhuizen als zorgverzekeraars geen voor- of nadelen van deze systeemwijziging ondervinden.
 
© Nationale Zorggids