Normal_haselnuss_hazelnoot_noten_allergie_wiki_-c_

Allergieën komen steeds vaker voor in Nederland. Meer dan een kwart van de Nederlanders heeft een slijmvliesallergie en meer dan een vijfde tenminste één contactallergie. Allergische reacties beperken het dagelijkse leven. Dermatoloog Thomas Rustemeyer richt zich op onderzoek naar en behandeling van allergieën. Op vrijdag 13 maart spreekt hij zijn oratie uit als hoogleraar leerstoel dermato-allergologie en arbeidsdermatologie bij VUmc. Dit melden het VUmc en Novum. 

De oorzaak is onduidelijk, maar het is wel zeker dat in de westerse wereld meer mensen vaker last hebben van allergieën. "Allergie is een relatief nieuw verschijnsel in de gezondheidszorg, pas de laatste decennia is er aandacht voor. Daarom is er nog niet veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan'', aldus Rustemeyer. 
 
De dermatoloog pleit voor meer onderzoek en vooral meer specialisten op het gebied van allergie. "Daar is een groot tekort aan, omdat het zo'n nieuw terrein is in de medische wereld.'' Dat scheelt volgens hem ook veel geld in de gezondheidszorg. "Bij veel huisartsen en ook dermatologen ontbreekt het aan kennis over de verscheidenheid aan allergieën. Daardoor kost het veel tijd en geld om erachter te komen wat iemand met allergische klachten precies heeft.'' 
 
Rustemeyer houdt zich onder meer bezig met onderzoek en behandeling van arbeidsdermatologie. Hier gaat het om dermatologische klachten door het werken met bepaalde stoffen én de invloed van huidziektes op de werkprestaties. De meeste arbeidsdermatosen zijn contacteczemen. Voor deze mensen is de ziektelast erg hoog. Maar omdat ze niet zo vaak uitvallen op het werk wordt dit onderschat. Ze blijven doorwerken en wennen eigenlijk aan het feit dat ze door hun werk huidklachten krijgen. “We gaan op de werkplek onderzoek doen naar de oorzaak van dermatologische klachten. Dit brengt ons dichterbij ons doel van personalized medicine: het beschermen van mensen die het nodig hebben op een voor hun werkzame manier.
 

© Nationale Zorggids