Normal_thick-373064_640

Obesitas verhoogt bij vrouwen het risico op kanker. Uit nieuwe cijfers van Cancer Research UK blijkt dat vrouwen met obesitas 40 procent meer kans hebben om gewichtsgerelateerde vormen van kanker te krijgen dan vrouwen die een gezond gewicht hebben. Mogelijk speelt de hormoonproductie een rol. Dit meldt De Telegraaf.

Vrouwen met obesitas hebben een verhoogd risico op ten minste zeven soorten kanker: darmkanker, borstkanker na de overgang, alvleesklierkanker, baarmoederkanker, galblaaskanker, nier- en slokdarmkanker. Waarom vrouwen met ernstig overgewicht een groter risico lopen op kanker is nog niet helemaal duidelijk. Mogelijk speelt de productie van hormonen door de vetcellen een rol.  Bijvoorbeeld oestrogenen zouden de ontwikkelingen van kanker kunnen beïnvloeden.

Iemand heeft ernstig overgewicht – is obees – als zijn Body Mass Index boven de 30 ligt. Leefstijlveranderingen kunnen het risico op kanker verkleinen. Dat is niet alleen voor mensen met obesitas, maar voor iedereen belangrijk.

© Nationale Zorggids