Normal_npcf_nederlandse_patienen_consumenten_federatie

Artsen en patiënten vinden dat het gesprek in de spreekkamer beter kan. Patiënten willen meebeslissen over hun behandeling, zo bleek eerder uit een enquête van de Patiëntenfederatie NPCF. Tijdens het congres van de Federatie Medisch Specialisten en Patiëntenfederatie NPCF, dat vandaag in Utrecht plaatsvindt, staat de rolverdeling tussen arts en patiënt in de spreekkamer centraal. Dit meldt de NPCF.

Tijdens het congres van de Federatie Medisch Specialisten en Patiëntenfederatie NPCF zullen de wezenlijke vragen uit de spreekkamer aan de orde komen. Daarbij gaat het om vragen als: Wie beslist in de spreekkamer? Kunnen arts en patiënt er samen uit komen? En kan het ook nog anders?

De problematiek van de rolverdeling in de spreekkamer is niet nieuw. Artsen en patiënten praten hier al langer over. Uit een enquête, die de Patiëntenfederatie NPCF vorig jaar hield onder twintigduizend leden, bleek dat patiënten mee willen beslissen over hun behandeling. De patiënt hoort centraal te staan, daar is iedereen het over eens. In de praktijk blijkt dit moelijker dan gedacht, want kunnen patiënten ook werkelijk meebeslissen in de spreekkamer? En hoe kunnen artsen een zo goed mogelijk gesprek voeren met de patiënt? Dokters en patiënten wisselen op het congres ervaringen uit, met de bedoeling het gesprek in de spreekkamer te verbeteren.

Naast specialisten en patiënten zullen minister Schippers van Volksgezondheid en Ab Klink, oud minister van Volksgezondheid en tegenwoordig bestuurder bij zorgverzekeraar VGZ, hun visie geven.

© Nationale Zorggids