Logo_roze_lintje_kanker_borstkanker-bovenij_website

De meest gebruikte antidepressiva remmen een veel toegepaste kuur tegen borstkanker, maar apotheker Lisette Binkhorst van het Rotterdamse Erasmus MC heeft een antidepressivum ontdekt dat de kuur niet remt. Zij promoveert deze week op haar onderzoek. Dit meldt De Volkskrant.

Vrouwen met borstkanker gebruiken meestal het medicijn tamoxifen, maar in combinatie met zogeheten ssri's, de meest voorgeschreven medicijn tegen depressies, neemt de werking van tamoxifen af. Binkhorst ontdekte dat deze twee medicijnen nog steeds samen worden voorgeschreven. Het gaat om ongeveer vijf procent van de vrouwen die worden behandeld met het medicijn tamoxifen, enkele honderden vrouwen op jaarbasis.

Dat de medicijnen nog samen worden voorgeschreven, komt volgens hoogleraar geïndividualiseerde oncologische farmacotherapie Ron Mathijssen doordat huisartsen en medisch specialisten van elkaar niet weten wat ze voorschrijven. Vrouwen komen daarnaast voor een dilemma te staan. “Ze moeten kiezen tussen behandeling van kanker of psychische stabiliteit”, zegt hij.

Binkhorst ontdekte een antidepressivum dat het effect van de kankerkuur niet remt. Ze volgde een groep borstkankerpatiënten die een dergelijk antidepressivum slikten. Bij deze groep bleef een psychische terugval uit. Door de resultaten van het onderzoek wil klinisch farmacoloog Frank Jansman van het Deventer Ziekenhuis de bevindingen binnenkort bespreken in de landelijke commissie die interacties met kankermedicatie in kaart brengt. 

© Nationale Zorggids