Normal_onderzoek

Bloedbank Sanquin constateert steeds vaker hepatitis E. Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer wil daarom dat minister Schippers van Volksgezondheid onderzoek doet naar op de opmars van de infectieziekte in Nederland. Dat meldt het televisieprogramma Brandpunt. 

Het oprukkende virus vormt een gevaar, vinden deskundigen. Zij vinden daarom dat de overheid op korte termijn een onderzoek moet instellen. Vooral verzwakte mensen, die bijvoorbeeld een zware behandeling hebben gehad in het ziekenhuis, worden besmet met hepatitis E. Het Rotterdamse Erasmus Ziekenhuis had het afgelopen drie jaar 90 mensen die die besmet waren, van wie er inmiddels tien zijn overleden.

Hepatitis E is te vergelijken met BSE of Q-koorts, waarbij ook overdracht van dier op mens mogelijk is. Deskundigen vermoeden dat het zich in de toekomst kan muteren en het vervolgens van mens tot mens overgaat. “Het virus kan makkelijk van gedaante veranderen”, zegt Wim van der Poel van het Centraal Veterinair Instituut. Dan kan er een virus ontstaan dat nog ernstiger ziektes kan veroorzaken. Het is belang van de volksgezondheid dat we dit virus volgen.” 

Agnes Wolbert van de PvdA gaat Schippers vragen onderzoek te doen naar de huidige situatie. “Het gekissebis tussen wetenschappers moet stoppen”, zegt zij. Oppositiepartijen SP, PVV, PvdD, en CDA sluiten zich bij de oproep van Wolbert. 

© Nationale Zorggids