Normal_bacterie_kweek_kweken

De Gezondheidsraad heeft minister Schippers van Volksgezondheid een brief gestuurd met daarin advies over het antibioticagebruik in ziekenhuizen. De raad stelt dat ziekenhuizen veel aandacht besteden aan verantwoord anitbioticagebruik, maar dat er verbeteringen mogelijk zijn in het profylactische gebruik, oftewel preventief gebuik, van antibiotica. Dit meldt de Gezondheidsraad. 

Antibiotica worden ingezet om infecties te bestrijden, maar ook om te voorkomen dat (nieuwe) infecties ontstaan, bijvoorbeeld bij operaties en bij chronische urineweginfecties. De Gezondheidsraad constateert dat er weinig zicht is op dit profylactisch gebruik van antibiotica. Met profylactisch gebruik wordt het gebruik van antibiotica om infecties te voorkomen bedoeld. Daardoor is niet duidelijk hoe vaak antibiotica om die reden worden voorgeschreven, of de toepassing op de juiste manier gebeurt en of er behandelingen plaatsvinden die niet effectief zijn. Registratie van profylactisch gebruik van antibiotica kan helpen om dit inzicht te vergroten en het gebruik beter te bewaken 
 
Sinds 2014 bestaat er een programma om antibioticagebruik in ziekenhuizen te verbeteren: antibiotic stewardship. Dit programma werpt duidelijk vruchten af, zo concludeert de raad, want in de Nederlandse gezondheidszorg is de resistentie tegen antibiotica vergeleken met veel andere landen laag. De raad adviseert echter dat er binnen dit programma ook aandacht komt voor profylactisch gebruik van antibiotica en betere naleving van de richtlijnen voor antibioticagebruik. 
 
© Nationale Zorggids