Logo_download__2_

Het ministerie van Economische Zaken heeft 2,5 miljoen euro toegekend voor de verlenging van zeven veelbelovende onderzoeksprojecten voor medische innovaties. De betrokken bedrijven en academische instellingen dragen gezamenlijk eveneens 2,5 miljoen euro bij. Het onderzoek richt zich onder meer op borstkanker, trombose en prostaatkanker. Dit meldt het Center for Translational Molecular Medicine (CTMM), het instituut waar de projecten onderdeel van zijn. 

Het CTMM wil door publiekprivate samenwerking medische innovaties sneller voor de patiënt beschikbaar maken. In totaal is er voor zeven onderzoeksprojecten 5 miljoen euro onderzoeksbudget beschikbaar voor de komende twee jaar.

"Door deze steun kunnen we reeds langer lopend onderzoek ook daadwerkelijk in concrete medische toepassingen gaan omzetten," vertelt directeur Peter Luijten. "Dat is niet alleen heel erg goed nieuws  voor patiënten, maar het is tevens een belangrijke economische impuls voor de BV Nederland.”

De zeven onderzoeksprojecten zijn:

  1. Mars&More: Ontwikkeling van Point-of-Care test voor snelle en gevoelige detectie van bloedbaaninfecties.
  2. Voltavalo: Opereren zonder snijden bij borstkanker.
  3. Procamolmed: Validatie van twee nieuwe DNA merkstoffen voor prostaatkanker.
  4. Choice: voorspelling van response op borstkankertherapie.
  5. Micro-bat 2014: Een microscoop-onafhankelijke testmethode voor trombusvorming ter bepaling van het risico op bloeding of trombose.
  6. Ecaf: Ontwikkeling van een niet-invasieve techniek voor de classificatie van boezemfibrilleren op basis van een complexiteitsanalyse van het slokdarm ECG.
  7. deAGEpyr – bestudeert bij zwaarlijvige mensen de effecten van pyridoxamine op insuline gevoeligheid en de vasculaire functie.

© Nationale Zorggids