Normal_geld_briefjes2

Het Transparantieregister Zorg is onvolledig als het gaat om betalingen van farmaceutische bedrijven aan ziekenhuizen en artsen. In een enkel geval bestaat er zelfs een verschil van meerdere miljoenen tussen het bedrag dat in het Transparantieregister Zorg staat en het bedrag dat ziekenhuizen daadwerkelijk ontvangen. Dat concludeert radioprogramma Argos, meldt Skipr. 

Argos vergeleek de informatie die het kreeg van Universitaire medische centra met de informatie in het register. In de meeste gevallen bedraagt het verschil enkele tonnen. Bij Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) zouden de verschillen het grootst zijn. Het UMCG zou voor vijf miljoen hebben ontvangen, terwijl in het register staat dat ze nog geen miljoen hebben gekregen.

Het is niet verplicht voor academische centra om de bedragen door te geven aan het register. De Inspectie voor de Gezondheidszorg houdt hier namelijk geen toezicht op. Volgens de laatste uitgave van het register is er een totaal van 38 miljoen aan betalingen gedaan aan de medische wereld.

© Nationale Zorggids