Normal_amc_academisch_medisch_centrum_amsterdam__2_

Het AMC is het meest besproken ziekenhuis van ons land in alle media. Het St. Jansdal komt het meest positief in het nieuws. Dit blijkt uit onderzoek van Clipit naar de berichtgeving in alle media over de Nederlandse ziekenhuizen.

Van de 41 onderzochte Nederlandse ziekenhuizen verschenen de meeste berichten over het Academisch Medisch Centrum (AMC). Zowel online als in print media en op radio en TV is AMC het meest besproken ziekenhuis met in totaal 7.181 berichten. Het woord “onderzoek” wordt in totaal meer dan duizend maal genoemd in berichten over het AMC.

Dat deze prominente rol voor onderzoek geen toeval is, blijkt uit de rest van de top tien: de bovenste zes partijen zijn allemaal UMC’s. Radboud UMC (6.242) en UMC Utrecht (6.235) ontlopen elkaar nauwelijks op plaats twee en drie. Radboud UMC heeft dat deels te danken aan een veelvuldig gedeelde tweet, waarin een oproep voor een ernstig ziek meisje wordt gedaan. Het Deventer Ziekenhuis (7e) is het hoogstgeplaatste ziekenhuis zonder samenwerkingsverband met een universiteit.

De berichtgeving over het St. Jansdal ziekenhuis in Harderwijk is relatief het meest positief. Maar liefst 97 procent van de berichtgeving over het St. Jansdal is positief. Met name op beoordelingssites als Zorgkaart Nederland valt de waardering voor de benadering van het personeel op. Streekziekenhuis Koningin Beatrix, met 93 procent positieve berichten goed voor de tweede plaats, valt vooral in de smaak vanwege een goed georganiseerde open dag tijdens de landelijke Week van Zorg en Welzijn.

© Nationale Zorggids