Logo_mst

Op woensdagavond 20 mei 2015 is er in Medisch Spectrum Twente (MST) een lotgenotenbijeenkomst onder de naam 'Als eten moeilijk is', speciaal bedoeld voor mensen die geconfronteerd zijn met kanker in het hoofd- en halsgebied. De avond wordt georganiseerd door de afdelingen Diëtetiek en Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie van MST.

Als gevolg van de behandeling van kanker in het hoofd- en halsgebied door chirurgie en bestraling ontstaan vaak allerlei vervelende bijverschijnselen. Onder andere het eten van vast voedsel kan heel moeilijk zijn. Patiënten kunnen hier de rest van hun leven zelfs last van houden. Voor deze categorie patiënten organiseren de hoofd/halswerkgroep en de diëtisten van MST in nauwe samenwerking met de eigen koks van het ziekenhuis een lotgenotenavond. 

Sandra Joosten, Hoofd/halsverpleegkundige in MST, zegt hierover: "Als verpleegkundigen merken we dat tumorverwijderende behandelingen in het hoofd- en halsgebied heel ingrijpend zijn voor de patiënt. Sommige patiënten kunnen na de operatie heel moeilijk vast voedsel tot zich nemen. Bij anderen verandert de smaak van het eten. En na de behandeling blijven patiënten jaren onder controle. Elke controle neemt spanning met zich mee. De angst dat de tumor misschien weer terug komt is nooit helemaal weg. We hebben de ervaring dat we deze patiënten helpen door het organiseren van een lotgenotenavond."

Patiënten die zich hebben ingeschreven voor deze avond krijgen een gevarieerd programma aangeboden. Koks van het ziekenhuis geven een kookdemonstratie, patiënten mogen verschillende gerechten proeven er is een stand van Nutricia aanwezig. Tevens zal Wendy Kuipers de Nije Stichting introduceren en kort toelichten welke activiteiten en doelen er zijn binnen het Nije Huis, een inloophuis voor iedereen die kanker heeft (gehad) én hun naasten.

Ook zijn er leden van de hoofd/halswerkgroep en diëtisten aanwezig om vragen van patiënten te beantwoorden. Het programma duurt van half vijf tot zeven, u kunt zich nog aanmelden voor de bijeenkomst door een e-mail te sturen naar dietetiek@mst.nl.

© Nationale Zorggids