Logo_hubrecht

Uitzaaiende agressieve kankercellen kunnen eigenschappen doorgeven aan rustige kankercellen die vervolgens ook agressief worden. Dit hebben onderzoekers van het Hubrecht Instituut ontdekt. Tot nu toe werd gedacht dat kankercellen alleen uitzaaien als ze DNA-schade hebben opgelopen. Kankercellen blijken zich dus sneller uit te zaaien dan gedacht. Dat meldt de NOS. 

Het onderzoek biedt nieuwe inzichten in de manier waarop kanker zich verspreidt. Het was al bekend dat tumorcellen minuscuul kleine blaasje uitscheiden, maar dat deze blaasjes invloed hebben in een levend organisme was nog niet bekend. De onderzoekers kwamen tot deze ontdekking door met speciaal ontwikkelde technieken het gedrag van kankercellen in muizen te filmen.

De bevindingen hebben mogelijk ook andere implicaties, laten de onderzoekers weten. Daarbij denken zij aan resistentie van kankercellen voor chemotherapie. Het is mogelijk dat resistente kankercellen hun gedrag op dezelfde manier kopiëren naar niet-resistente cellen.

© Nationale Zorggids