Normal_spoed

Het is noodzakelijk dat ziekenhuizen in krimpregio's geld krijgen om de spoedeisende hulp open te houden. Dat eist een meerderheid van de Tweede Kamer van minister Schippers van Volksgezondheid, meldt het Algemeen Dagblad. 

CDA, PvdA, D66, SP, PVV, ChristenUnie en GroenLinks vinden dat kleine ziekenhuizen een 'beschikbaarheidsbijdrage' moeten krijgen om de eerste hulp en verloskundige afdeling in stand te houden. Het geld is er, maar de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) wil het geld nog niet uitgeven.

Schippers heeft eind april de NZa aangespoord om uit te betalen, maar volgens Hanke Bruins Slot van het CDA was dat te laat. “De minister wil dat iedere burger binnen 45 minuten acute zorg moet kunnen bereiken, dan moet ze dat ook regelen en bij de NZa met de vuisten op tafel slaan. Anders hebben we straks helemaal geen ziekenhuizen meer in die regio's. Het water staat hen aan de lippen."

De kleine ziekenhuizen hebben het geld hard nodig, omdat deze organisaties moeite hebben om het hoofd boven water te houden. “Als je 24 uur per dag en 7 dagen per week een volledig bemande spoedeisende hulp moet draaien voor een paar patiënten, kost dat veel te veel geld'', zegt een woordvoerder van het Gemini ziekenhuis in Den Helder.

© Nationale Zorggids