Normal_surgeon_operating__fitzsimons_army_medical_center__circa_1990_neuro_chirurgie_operatie_hersenen_wiki_-c_

Sinds chirurgen zes jaar geleden zijn begonnen met een uniforme registratie bij de zorg van kankerpatiënten, sterven jaarlijks honderden patiënten minder op de operatietafel. Dat blijkt uit gegevens van het samenwerkingsverband van beroepsverenigingen van artsen DICA, meldt Trouw. 

Door middel van de gelijke registratie kunnen artsen zien hoe andere artsen een behandeling uitvoeren. Op die manier kunnen ze hun behandeling aanpassen, als blijkt dat de eigen behandeling niet goed genoeg werkt. Welk deel van de darm haalt een andere arts bijvoorbeeld weg?

De cijfers verbeterden sinds de invoering sterk. In 2009 stierf 5,2 procent van de patiënten als gevolg van het weghalen van een tumor uit de dikke darm of endeldarm tijdens operatie, tegenover 2,3 procent vorig jaar. Dat zijn 200 overleden personen minder per jaar. Ook bij patiënten met maagkanker verbeterden de cijfers: in 2011 overleed 8,5 procent van de geopereerden, tegenover 4,5 procent vorig jaar. Jaarlijks zijn dat 30 minder sterfgevallen.

De verbeterde cijfers kunnen ook verbeterd zijn als om andere redenen de kwaliteit van de zorg is verbeterd, maar Eric Hans Eddes, DICA-bestuurder, is van mening dat het komt omdat chirurgen van elkaar leren. "Bij iedere aandoening die wij zo registeren, sturen we een maandelijks overzicht naar alle ziekenhuizen, en je ziet direct dat artsen ernaar kijken en de kwaliteit verbeteren. Waar in het begin nog grote verschillen zijn, groeien de ziekenhuizen na de registratie snel naar elkaar toe."

© Nationale Zorggids