Normal_medicijne34534

Kankerpatiënten krijgen in ziekenhuizen niet altijd de beste behandeling. Een aantal ziekenhuizen in Nederland verstrekt vanwege financiële redenen niet altijd reguliere medicijnen. Patiënten zijn niet op de hoogte van deze beslissing van ziekenhuizen. Dat zegt een anonieme oncoloog in Nieuwsuur. 

De anonieme arts voelt zich door de beslissing niet in staat om de juiste zorg te verlenen aan patiënten. De helft van de darmkankerpatiënten krijgt bijvoorbeeld het dure medicijn Avastin niet. Een behandeling met Avastin kost ongeveer 5000 euro per maand. Patiënten gebruiken dit medicijn negen maanden lang, waardoor de totale kosten per patiënt uitkomen op ongeveer 45.000 euro.

Sinds 2013 betalen ziekenhuizen de kosten uit hun reguliere budget. Dat is niet toereikend. Ziekenhuizen komen enkele tonnen tot vier miljoen euro per ziekenhuis tekort. Vooral de patiënten die toevallig in een buurt van een ziekenhuis wonen die het niet kan betalen zijn de klos.

Uit eerder onderzoek van de NOS bleek al dat ziekenhuizen die dure behandelingen niet kunnen betalen doorverwijzen naar gespecialiseerde ziekenhuizen en academische centra, zodat de kosten voor hun rekening komen. 

© Nationale Zorggids