Normal_online_zorgverzekering_afsluiten

De Nederlandse Douane heeft op verzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), Interpol en de Wereld Douane Organisatie (WDO) in de afgelopen week 100 pakketten met in totaal ruim 155.000 potentieel gevaarlijke illegale geneesmiddelen in beslag genomen. De Douane heeft ruim 5.800 post- en koerierszendingen gecontroleerd. De IGZ onderzocht in de afgelopen vier weken zo’n 100 websites die ofwel reclame maken voor illegale geneesmiddelen of deze te koop aanbieden.

Van 19 mei tot en met 16 juni deden 115 landen mee aan de operatie Pangea VIII die werd gecoördineerd door Interpol. Deze internationale campagne is bedoeld om aandacht te vragen voor de gezondheidsrisico’s die het gebruik van illegale geneesmiddelen met zich mee brengen en om zoveel mogelijk potentieel gevaarlijke geneesmiddelen van de markt te halen.

Er zijn in de afgelopen week wereldwijd 156 arrestaties verricht. In totaal werden 149.623 verdachte pakjes geïnspecteerd door de douane van de 115 deelnemende landen. Dit heeft geleid tot het in beslag nemen van ongeveer 50.068 pakketten met daarin in totaal bijna 20 miljoen potentieel gevaarlijke illegale medicijnen met een totale geschatte waarde van ruim 71 miljoen euro. In Nederland trof de Douane vooral veel erectiepillen, afslankmiddelen en slaapmiddelen aan. Landen van herkomst waren vooral China en India.

De inspectie vindt het belangrijk dat mensen zich er bewust van zijn dat het gevaarlijk kan zijn om geneesmiddelen te gebruiken waarvan je de herkomst niet kent en niet weet hoe ze geproduceerd zijn. In illegale geneesmiddelen kunnen stoffen zitten die je gezondheid ernstig kunnen schaden. Er kan ook een vervelende wisselwerking optreden met andere geneesmiddelen die je al gebruikt. Vooral lifestyle of schaamteproducten, voornamelijk erectiemiddelen, partydrugs, kalmeringsmiddelen, afslankproducten, middelen om te stoppen met roken of tegen kaalheid komen uit het illegale circuit.

Bestellen van medicijnen via websites lijkt makkelijk, maar is niet zonder gevaar. Vaak worden op onbetrouwbare websites geneesmiddelen goedkoper aangeboden en wordt er geen doktersrecept gevraagd. Om de verkoop van geneesmiddelen via internet veiliger te maken, komt er in 2015 een verplicht EU logo voor internetaanbieders. Per 1 juli aanstaande moeten aanbieders van geneesmiddelen op internet zich aanmelden bij het CIBG (www.aanbiedersmedicijnen.nl). Consumenten kunnen door te klikken op het logo zien of de aanbieders voorkomen op de lijst. Op die manier kunnen ze nagaan of ze te maken hebben met een betrouwbare aanbieder van geneesmiddelen.

© Nationale Zorggids