Normal_bloemen_tuin__screenshot_

De chemokuur die kankerpatiënten krijgen toegediend, zou beter werken in een tuin. De patiënten krijgen de chemokuur in de frisse buitenlucht en ervaren dat als prettig. Hierdoor zouden zij sneller herstellen. Steeds meer ziekenhuizen creëren een tuin met alle faciliteiten waar patiënten worden behandeld. Dat meldt RTL Nieuws.

In het Tergooi ziekenhuis in Hilversum is al een speciale tuin waar kankerpatiënten chemokuren krijgen. Patiënten zeggen dat ze het dan minder erg vinden om een dergelijke kuur te ondergaan. “Je bent er voor een hele ernstige ziekte, maar zo ervaar je dat niet. Geweldig is het”, zegt een patiënt.

Uit onderzoek blijkt dat als een patiënt zich prettiger voelt minder stress ervaart en dus sneller herstelt. Daardoor kunnen patiënten sneller het ziekenhuis uit en dat kost de zorgverzekeraar dus minder geld. Zorgverzekeraars zijn daarom positief over het initiatief. Het aanleggen van de chemotuin in het Tergooi ziekenhuis kostte twee ton en is gefinancierd met behulp van schenkingen.

Milee Herwijer is architect en promoveert op het onderwerp 'healing environment'. Zij noemt de omgeving voor een patiënt heel belangrijk. “In het ziekenhuis onderschatten we die omgeving nog wel eens”, zegt zij. "Wat mij opvalt is de wijze waarop patiënten moeten wachten in een ziekenhuis. Dat is vaak op een houten kuipje op een rijtje langs de muur. Daar zitten hele zieke patiënten op. Daar wordt tegen gezegd: ga maar even drie kwartier wachten, dan ben je aan de beurt.”

© Nationale Zorggids