Normal_centraal_bureau_statistiek_cbs_heerlen

Meer dan de helft van de vrouwen van zestien jaar of ouder heeft in de afgelopen vijf jaar een uitstrijkje laten maken. Dit blijkt uit onderzoek van Centraal Bureau voor de Statistiek dat vandaag is gepubliceerd, meldt CBS. 

Van alle vrouwen vanaf zestien jaar heeft 52 procent in de afgelopen vijf jaar een cervixuitstrijkje laten maken. Bijna een kwart gaf aan dat ze dit langer dan vijf jaar geleden hebben laten doen. Ruim twee op de tien vrouwen van zestien jaar of ouder heeft nog nooit een uitstrijkje laten maken.

Ruim 78 procent van de vrouwen tussen de dertig en zestig jaar heeft de afgelopen vijf jaar een uitstrijkje laten maken. Deze vrouwen krijgen eens in de vijf jaar een uitnodiging voor het laten maken van een cervixuitstrijkje in het kader van het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Bijna negen procent heeft dit nog nooit laten doen.

Vrouwen van 50 tot en met 75 jaar krijgen iedere twee jaar een uitnodiging voor een mammografie binnen het bevolkingsonderzoek borstkanker. Het aandeel vrouwen dat in de afgelopen twee jaar een mammografie liet uitvoeren in deze leeftijdsklasse is bijna tachtig procent. Bijna zeven procent daarentegen gaf aan nog nooit een mammografie te hebben ondergaan.  

© Nationale Zorggids