Normal_darmen456

In het eerste jaar van het bevolkingsonderzoek darmkanker namen meer mensen deel aan het bevolkingsonderzoek dan verwacht. Door de onverwacht hoge deelname blijft de coloscopiecapaciteit in sommige gebieden een aandachtspunt. Dit blijkt uit een onderzoek van het Erasmus MC en het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in opdracht van het RIVM. Hiervoor zijn de gegevens van 741.914 genodigden geanalyseerd. Bij bijna 2.500 mensen is darmkanker gevonden. Dit meldt het RIVM. 

Het deelnamepercentage aan het bevolkingsonderzoek is 71,3 procent (529.056 mensen). Dit is aanzienlijk hoger dan was verwacht op basis van de proefbevolkingsonderzoeken (60 procent). Hierdoor is er in sommige gebieden een tekort aan capaciteit voor vervolgonderzoek. Dit betekent dat een deel van de mensen later wordt uitgenodigd dan gepland.
 
Het bevolkingsonderzoek wordt gefaseerd ingevoerd. De reden hiervoor is dat er voldoende tijd nodig is om de benodigde capaciteit op te bouwen voor het uitvoeren van het vervolgonderzoek. Bij een ongunstige uitslag ontvangt een deelnemer een uitnodiging voor een intakegesprek en een coloscopie in een ziekenhuis of endoscopiecentrum. Het streven is de wachttijd voor dit vervolgonderzoek zo kort mogelijk te houden, zodat deelnemers zo snel mogelijk duidelijkheid krijgen wat hun ongunstige uitslag inhoudt.
 
Van de 31.759 mensen bij wie een coloscopie is gedaan, is bij 2.483 (7,8 procent) mensen darmkanker gevonden en bij 12.030 (37,9 procent) mensen gevorderde poliepen. Sommige poliepen kunnen uitgroeien tot darmkanker. Door poliepen te verwijderen, kan darmkanker worden voorkomen. Met uitzondering van de hogere deelnamebereidheid komen de cijfers grotendeels overeen met de prognoses op basis van eerdere onderzoeken.
 
© Nationale Zorggids