Normal_sigaretten

De belasting op tabak moet omhoog. Op deze manier komt er meer geld beschikbaar voor de gezondheidszorg en kunnen meer levens worden gered. Dat vindt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), meldt NU.nl

“Belasting heffen op tabaksproducten is een van de meeste effectieve en rendabele manieren om tabaksgebruik terug te dringen en tegelijk inkomsten te genereren'', stelt WHO-chef Margaret Chan. De WHO vindt dat te weinig overheden gebruik maken van belasting op tabaksproducten en adviseert de belasting te verhogen naar 75 procent van de prijs.

De boodschap van de WHO is waarschijnlijk niet aan Nederland gericht, want door beslissingen van de overheid is de prijs van tabak in ons land snel gestegen. Het gaat om een stijging van 66 procent in negen jaar, blijkt het cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De WHO meldt dat er jaarlijks zes miljoen mensen overlijden aan longziektes als gevolg van het roken. Als alles op deze manier doorgat, dan zijn dat er in 2030 acht miljoen, denkt de WHO.

© Nationale Zorggids