Normal_onderzoek_kweek_virus_bacterie

Wetenschappers in Nederland die onderzoek doen naar ziekmakende virussen en bacteriën, weten nog altijd niet of zij hun studie kunnen publiceren. Dat meldt De Volkskrant. 

Hoogleraar Ron Fouchier van het Erasmus MC slaagde er vier jaar geleden in een levensgevaarlijke variant van de vogelgriep te maken. Zijn bevindingen wilde hij publiceren, maar uit veiligheidsoverwegingen ging de publicatie niet door. Informatie kon mogelijk misbruikt worden door bioterroristen

Fouchier had een vergunning nodig om zijn artikel te exporteren. Dan kan vooraf bekeken worden hoe gevaarlijk de kennis is. Die vergunning vroeg hij onder protest aan en spande daarna een rechtszaak om te weten of zijn vergunning juridisch geldig was. De rechtbank vond dat Fouchier ongelijk had. Bioterreur voorkomen was belangrijker dan wetenschappelijk toegankelijk onderzoek.

Het hof oordeelt nu dat de rechtbank helemaal geen uitspraak had mogen doen. De hoogleraar vroeg de exportvergunning eenmalig aan en gebruikte die om zijn artikel te publiceren. Het hof vindt dat de vergunning daarmee zijn betekenis had verloren. Fouchier had een rechtszaak moeten aanspannen voordat hij een vergunning aanvroeg.

Wetenschappers weten nu nog niet waar zij aan toe zijn, omdat het hof niet heeft bepaald of de uitspraak van de rechtbank wel klopt. 

© Nationale Zorggids